Hoe innovatie bijdraagt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen

16 okt 2019 | door: afbouwkeur

Hoe innovatie bijdraagt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen
Een belangrijk criterium waarop deelnemers aan het Afbouwkeur keurmerk worden getoetst is de mate waarin ze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent dat bedrijven verantwoordelijkheid dragen voor maatschappelijke problemen zoals luchtvervuiling, klimaatverandering, arbeidsomstandigheden of vergrijzing. MVO begint met dat bedrijven proberen deze problemen niet groter te maken.

Maar er zijn ook ondernemers die een stap verder gaan, die ernaar streven echt een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze problemen. En dat is precies wat Afbouwkeurdeelnemer Stukadoors- en Afbouwbedrijf  Bolks B.V. uit Vroomshoop heeft gedaan: samen met partner Powerspex Instrumentation B.V. ontwikkelde Bolks in de afgelopen jaren een innovatieve machine die het werken in de afbouw een stuk lichter en plezieriger maakt. Ze noemden de machine ‘Mobsilo GT1’. 

Ideaal

De gipsaanvoermachine die in de afgelopen maanden veelvuldig op projecten is ingezet, moest aan een aantal eisen voldoen. Zo mocht de totale installatie niet zwaarder worden dan 2 ton. Het apparaat moest kunnen draaien op 230VAC, zodat er geen krachtstroom op de bouwplaats aanwezig hoeft te zijn. Ideaal bij kleinere projecten bij particulieren dus. De machine moest bij een volle lading stabiel op de weg liggen, te gebruiken zijn met de Knauf PFT mix-pomp en de gips mocht niet vast slaan tijdens het transport. 

“En dat is allemaal gelukt”, vertelt Albert Bloks trots. “Grootste voordeel is dat er nergens meer met zware zakken gips geschouwd hoeft te worden. Ik zie dat het werkplezier bij mijn mensen omhoog gaat, ze hoeven minder zwaar te tillen, draaien een hogere productie, er slingeren geen lege pallets en papieren zakken meer over de bouwplaats, het is bijna stofvrij en het bijvullen gebeurt hoog en droog in onze werkplaats. Bovendien scheelt het flink in de transportkosten.” 

Vloermortel

Omdat de Mobsilo GT1 zo goed bevalt is Bolks ondertussen aan het testen met het apparaat om ook lichte vloermortel te kunnen verwerken. “Bij renovatiewerkzaamheden moet een tegelzetter immers ook al snel 500 kg naar boven emmeren om een vloer te smeren. Als één persoon met de Mobsilo gemakkelijk een vloer kan maken, dan scheelt dat veel sjouwwerk en uren en bovenal lichter werken.”